AFERA HETERLEND: Gde je nestalo 1.300.000 evra? (VIDEO)

istraga

Prošle nedelje ISTRAGA je otišla u selo Bočar, 25 kilometara udaljeno od Novog Bečeja. Otišli smo da vidimo Dvorac Heterlend za čiju je rekonstrukciju Pokrajinska vlada Bojana Pajtića iz Demokratske stranke 2011. godine odobrila 156.000.000 dinara. Planirano je da se tim novcem Dvorac Heterlend preuredi u Centar za decu sa posebnim potrebama.


Dvorac Heterlend, mart 2019. godine

Po dolasku u selo Bočar u razgovoru sa meštanima na koje smo naišli saznali smo da je Dvorac Heterlend posle Drugog svetskog rata bio duševna bolnica. Takođe, u razgovoru sa njima saznali smo da im je 2011. godine obećano 50 novih radnih mesta u okviru Centra za decu sa posebnim potrebama. Najveća šteta ove pljačke nije to što je 1.300.000 evra nestalo iz budžeta Vojvodine, već što je 50 stanovnika ovoga sela ostalo bez obećanog posla. Sedam godina kasnije, kako nam govore meštani, mnogo mladih ljudi se odselilo iz sela upravo zato što ovaj projekat nije završen.


Dvorac Heterlend, mart 2019. godine

Šta se zapravo desilo? Godine 2011. Pokrajinska vlada, tačnije Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojio je 156.000.000 dinara za obnovu Dvorca Heterlend. Na čelu ovog Fonda nalazio se Momčilo Milović iz Demokratske stranke. Predsednik opštine Novi Bečej Milivoje Vrebalov iz Demokratske stranke i njegovih troje saradnika Igor Reba, Zoran Janković i Stojan Subotićem, prisvojili su novac za rekonstrukciju Dvorca i pravljenje Centra za decu sa posebnim potrebama.


Dvorac Heterlend, mart 2019. godine

Kako su to uradili? Igor Reba bio je suvlasnik firme Gardi, koja je trebalo da rekonstruiše Dvorac Heterlend. Direktor Instituta za sigurnost i bezbednost na radu bio je Zoran Janković, a nadzorni organ u tom Institutu bio je Stojana Subotić. Zoran Janković i Stojan Subotić koji su radili u okviru Instituta, kojima je bio poveren posao nadzora nad rekonstrukcijom Heterlenda koju je vršila firma “Gardi”, nisu pružili uslugu stručnog nadzora nad ovim projektom i prikazali su da su određeni radovi izvršeni, iako nisu bili. Preduzeće “Gardi”, čiji je suvlasnik Igor Reba, fakturisalo je i naplaćivalo poslove koji nisu urađeni, a nadzorni organi su mu sve vreme gledali kroz prste. Milivoje Vrebalov, kao predsednik opštine Novi Bečej, iako je bio svetan činjenice da ništa od radova nije urađeno u predviđenom roku, nije raskinuo ugovor sa firmom “Gardi”.


Dvorac Heterlend, mart 2019. godine

Neka pitanja su ostala bez odgovora. Kako je moguće da Bojan Pajtić, kao premijer Vojvodine, nije znao da članovi njegove stranke oštećuju budžet za 1.300.000 evra? Da li je moguće da Milivoje Vrebalov, predsednik jedne male opštine, zadrži za sebe 1.300.000 evra, a da pri tome deo novca ne da ljudima koji su u tom trenutku bili na čelu Pokrajinske vlade Vojvodine? Zbog čega je Milivoje Vrebalov, i pored ove afere, 2012. godine unapređen na mesto potpredsednika Skupštine Vojvodine? I za kraj, gde je nestalo 1.300.000 evra?

Kako danas izgleda Dvorac Heterlend, pogledajte u video prilogu ispod:

Bonus slike:

Dvorac Heterlend, mart 2019. godine


Dvorac Heterlend, mart 2019. godine

ISTRAGA

Leave a Comment

Your email address will not be published.