Kako je uništena fabrika IMR? (VIDEO)

istraga

ISTRAGA se ove nedelje obrela u Rakovici u fabrici IMR- Industrija motora Rakovica. Ovaj nekadašnji gigant koji je osnovan jos 1927. godine u Kraljevini Jugoslaviji i preživeo Drugi svetski rat, promene u Srbiji 5. oktobra i DOS nije uspeo da preživi. Kako ovaj gigant izgleda danas?

Industrija motora Rakovica zapošljavala je nekad 7.700 radnika. Posle petog oktobra dolazi do masovne destrukcije industrije u Rakovici. Rakovica koja je nekad zapošljavala 20.000 radnika u ovoj teškoj industriji, svedena je na nekoliko stotina radnika posle dolaska DOS-a na vlast.

Industrija motora Rakovica posle petog oktobra počinje da propada. Od 7.700 radnika, danas je ostalo svega 100 radnika. Ovaj gigant je proizvodio na hiljade motora godišnje. IMR je takođe proizvodio i traktore koji su se izvozili u inostranstvo. Blisko je sarađivao i sa Zmajem iz Zemuna u proizvodnji traktora. Sam IMR tokom svoje istorije proizveo je 50.000 motora i nekoliko hiljada traktora.

ISTRAGA je napravila kratak video o stanju u kom je IMR ostavljen od stranje DOS kadrova koji su vodili ovu fabriku. Nekad biser Rakovice i drugi dom 7.700 radnika, danas je ruglo Rakovice koje građani izbegavaju. Danas Srbija ne proizvodi svoje motore i traktore. IMR je uništen kako bi se tržište oslobodile za strane traktore i motore. Bez posla je ostalo 7.700 radnika.

Pogledajte prilog ISTRAGE iz IMR-a.

Još fotografija iz IMR.

ISTRAGA

Leave a Comment

Your email address will not be published.