Kako je uništena vinarija NAVIP?

istraga

ISTRAGA nastavlja da obilazi fabrike uništene posle 5. oktobra od strane političara DOS-a. Ove nedelje smo u Zemunu u vinariji NAVIP. Vinarija NAVIP koja je bila jedan od najvećih proizvođača pića u Jugoslaviji, koja je izvozila vina po celom svetu, danas više ne postoji. Kako danas izgleda vinarija NAVIP?

Vinarija NAVIP je zapošljavala 500 radnika. Pre petog oktobra u NAVIPU se radilo u tri smene. Svake nedelje iz Navipa je izlazilo dva vagona punih vina za izvoz u Evropu. Pored vina NAVIP je proizvodio i šampanjac, vinjak, rakije i druga bezalkoholna pića.

Fabrika je privatizovana 2006. godine od strane tajkuna bliskih DOS-u. NAVIP je u trenutku privatizacije vredeo preko 30 miliona evra a prodat je samo za 6 miliona evra. NAVIP je prilikom prodaje imao samo u svojim skladištima nekoliko miliona evra u vinu i šampanjcu. Sam NAVIP je svake godine izvozio oko 1,6 miliona boca pića u inostranstvo.

“Navip” je posedovao oko 1.200 hektara vinograda i 200 hektara voćnjaka. Njegovi vinogradi su smatrani među najboljima u regionu. Samo zemlja NAVIPA je vredela 30 miliona evra. NAVIP je još posedovao nekoliko zgrada u Beogradu, opremu za proizvodnju pića, sirovine i vredne ugovore za izvoz. Štetu koja je pretrpela Srbija meri se desetinama miliona evra. Realna cena NAVIPA bila je 50 miliona evra.

Vinarija NAVIP koja je osnovana 1929. godine, koja je uspela da preživi Drugi svetski rat, dolazak DOS-a na vlast nije uspela. Danas NAVIP više ne postoji. Bez posla je ostalo 500 radnika. NAVIP je mogao da nastavi da radi s obzirom da je imao ugovore da proizvodi 100.000 flaša pića. U tom trenutuku nije bilo političke volje kod DOS-a da bar 100 ljudi sačuva svoj posao i prehrane svoje porodice.

Leave a Comment

Your email address will not be published.