Ko iz inostranstva finansira nedeljnik“NIN”?

istraga

Od opozicionih političara veoma često čujemo kako je “NIN” bastion profesionalnog i nezavisnog novinarstva. Glavni i odgovorni urednik ovog lista, Milan Ćulibrk, rado je viđen gost svih zapadno orijentisanih televizijskih emisija, na kojima iznosi teške kritike na račun države Srbije. Ipak, nikada nije jasno čije tačno interese “NIN” zastupa i zašto borba za Srbiju biva kritikovana u ovom listu. Spisak inostranih finansijera ovog nedeljnika, do kog je ISTRAGA uspela da dođe, mogao bi da odgonetne koja je zaista svrha magazina “NIN”.

Prva stvar koja je primetna na spisku jeste petocifren broj u stranoj valuti – čak 26.000 evra uplaćeno je na račun NIN-a iz inostranstva. Nije sasvim jasno zašto je običnoj novinskoj redakciji potreban toliki novac, ali se sa sigurnošću može reći da ove cifre igraju veliku ulogu u uređivačkoj politici NIN-a. 

Čak tri donacije došle su iz Crne Gore – “S Press”, kompanija za distribuciju iz Podgorice, u dva navrata uplatila je na račun NIN-a po 4.000 evra. “Mtel” je ovom listu u jednom trenutku uplatio čak 6.000 evra. S obzirom na to da NIN vrlo često kritikuje Srbe u Crnoj Gori i njihove “velikosrpske ambicije”, postaje jasno na koji se način opravdava donacija od sveukupno 14.000 evra iz ove zemlje. 

Na račun NIN-a legle su i velike uplate iz zemalja Evropske unije. Belgijsko predstavništvo kompanije “MasterCard” uplatilo je iznos od 7.000 evra ovom magazinu, a ništa skromniji nisu ni Slovenci – njihov ogranak kompanije “ComTrade” poslao je donaciju od 5.000 evra. U pitanju su zaista krupne cifre iz zemalja koje uopšte nisu blagonaklone prema interesima Srbije i samim tim su u najmanju ruku sumnjive.

Iako je Milan Ćulibrk, urednik NIN-a, veoma izričit kada je potrebno kritikovati srpske nacionalne interese, čini se da bi se namučio u objašnjenju zašto je njegovoj redakciji potrebno 26.000 evra iz inostranstva. Ova cifra je dovoljno velika da sruši mit o NIN-u kao pouzdanom i nezavisnom listu koji nije pod uticajem nijednog centra moći.

Leave a Comment

Your email address will not be published.