Ko su NATO agenti Aleksandar Vujičić i Ilija Pilipović?

istraga

ISTRAGA nastavlja da analizira članove ozloglašene organizacije „Council for Strategic Policy“ (skraćeno CfSP). U pitanju je organizacija nevladinog sektora koja se u poslednjih nekoliko nedelja aktivno spominje u pro-zapadnim medijima, N1 i Danasu. U prethodnom tekstu analizirali smo pojedine članove CfSP-a (između ostalih i Dragana Šutanovca, bivšeg Ministra odbrane, koji je vojsku Srbije sveo na štap i kanap) a sada ćemo se pozabaviti kontroverzama dvojice manje poznatih članova.

Aleksandar Vujičić

Bivši konsultant u OEBS-u i Savetu Bezbednosti, Vujičić danas koristi svoje bogato iskustvo da lobira za NATO interese u Srbiji. Radio je i u Poreskoj policiji Srbije kao kadar Demokratske Stranke. Na sajtu CfSP-a se oslovljala kao suosnivač ove organizacije. U organizacijama kao što je Šutanovčev CfSP, „stručnjak“ za pranje novca je veoma važan šraf, a Vujičić u ovom slučaju predstavlja upravo to.

Ilija Pilipović 

Mašinski inženjer i suosnivač CfSP-a, Pilipović je jedan od najbližih saradnika Dragana Šutanovca. Njegova celokupna karijera praktično je vezana za bivšeg Ministra odbrane. Pilipović je od 2008. do 2012. godine bio direktor sektora za materijalne resurse upravo u tom Ministarstvu. Za njegovo poslovanje u ovom periodu vezuje se i dobro poznata afera o nabavci neadekvatnog sistema veza za potrebe Vojske Srbije (koju mediji još oslovljavaju i kao „slučaj veza“). Naime, Pilipović je 2014. godine optužen da je sklopio veoma štetne ugovore za nabavku telekomunikacione opreme za Vojsku Srbije. Ovi ugovori koštali su Srbiju 120 miliona evra, a nabavljena oprema bila je u potpunosti nefunkcionalna i neprilagođena srpskom telekomunikacionom sistemu. Sa ovim ugovorima Pilipović je praktično sahranio srpsku avijaciju na dugi niz godina.

I pored ovoga, na sajtu CfSP-a stoji veoma licemerna tvrdnja da su, za vreme Pilipovićevog delovanja, „kapaciteti VS značajno unapređeni u tehničko materijalnom smislu“. Opšte je poznata činjenica da su Dragan Šutanovac i njegovi saradnici uništili srpsku vojsku više nego bilo koja armija u brojnim ratovima 20. veka. Zato i ne čudi činjenica da je NATO odabrao upravo bivšeg predsednika Demokratske Stranke kao svog glavnog lobistu u Srbiji. 

ISTRAGA

Leave a Comment

Your email address will not be published.