Koji student će biti novi vođa protesta?

istraga

Organizatorima protesta najproblematičnija grupa jesu studenti – vođe protesta u Beogradu nikako da pronađu adekvatnog predstavnika ove zajednice. Jelena Anasonović, student FPN-a, poslednji je u nizu pokušaja lidera da privuku studente. Međutim, ova devojka je ostvarila suprotan efekat – još više je izneverila poverenje studenata u opoziciju. ISTRAGA otkriva zašto.

Jelena Anasonović

Vuk Velebit se jedno vreme činio kao pravi izbor za vođu studentskih protesta – američki đak, „pobunjenik“, na prvi pogled sposoban da povede kritičnu masu sa Beogradskog i drugih Univerziteta. Ipak, njegova politička nesposobnost vrlo brzo je otkrivena (čemu je značajno doprineo i tekst ISTRAGE http://istraga.rs/ko-je-vuk-velebit-da-li-se-stvara-novi-otpor/ ).

Vuk Velebit

Iako je Jelena Anasonović prisutna na protestima od prvog dana, ona dugo nije bila predstavljana kao upečatljiv predstavnik studentske zajednice u borbi protiv vlasti. Sve se to promenilo 16. marta nasilnim upadom opozicije u prostorije RTS. U prvim redovima ove akcije, naizgled „slučajno“ se među opozicionim liderima našla i Jelena Anasonović. Svakom pažljivom posmatraču jasno je da se ona isplanirano našla tu, kako bi se prikazala kao novi vođa studenata u protestima.

Jelena Anasonović

Ipak, vrlo brzo je postalo jasno da joj uloga političkog uzora neće dobro leći. Anasonović, slično kao i Velebit, nema hrabrosti da jasno iznese svoje političke stavove. U prilog toj tvrdnji govori priloženi klip, u kojoj se kombinuju dve izjave Jelene Anasonović o njenoj pripadnosti političkoj stranci. Iako na televiziji N1 govori kako ne pripada nijednoj partiji, u emisiji „Uz jutarnju kafu“ Anasonović jasno i glasno ističe da je član Levice Srbije Borka Stefanovića.

O nivou kontradiktornosti koji poseduje Anasonović govori i klip sa jednog od prvih protesta, na kojem ona pokušava da skloni transparent “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”. Već tada je bilo jasno da se Anasonović nije našla na protestima zato što je student, već zato što je član Saveza za Srbiju i da joj samim tim smeta sve što je upereno protiv pripadnika bivšeg DS-a.

Anasonović je, kao i svaki aktivista koji je povezan sa protestima, poznata po izjavama uperenim protiv prijatelja Srba. Ona je pre dve godine učestovala u masovnom prozivanju Arnoa Gujona na Tviteru, povodom njegovog gostovanja na N1. Iako je Gujon dokazano veliki prijatelj srpskog naroda, opozicioni mediji kritikovali su ga za njegove aktivnosti o kojima suštinski nikada nije bilo dokaza. Pokrenuta je negativna kampanja protiv Gujona u kojoj je učestvovala i Anasonović, „skupljajući poene“ za njene današnje delatnosti.

Tviter nalog Jelene Anasonović registrovan je 2014. godine i bilo bi naivno pomisliti da ga ona nije imala pre tog datuma. O sadržaju njenog prethodnog Tviter naloga može se samo spekulisati, međutim njeni dostupni tvitovi, ali i generalne aktivnosti, provocirale su reakcije vrlo brzo nakon 16. marta i njenog „vatrenog krštenja“ u vođu studentske kolone na protestima.

Korisnici na Tviteru vrlo često se sa pravom pitaju koji je stav Jelene Anasonović po pitanju Kosova i Metohije. Ona, kao i druge vođe protesta, nema hrabrosti da se sa tim pitanjem suoči.

Jelena Anasonović je, kao i njene kolege, dokaz da opozicija nema načina da privuče studente na proteste. Ona je samo još jedan od bezuspešnih pokušaja imitacije pobuna u Beogradu tokom devedesetih godina. I dok tadašnje vođe studentskih protesta nisu javno isticale netrpeljivost prema interesima Srbije, plašeći se reakcija, današnje „vođe“ ponosito ističu da su im uopšte nije stalo do interesa srpskog naroda. Štaviše.

ISTRAGA

Leave a Comment

Your email address will not be published.