Saopštenje ISTRAGE povodom pretnji Asocijacije onlajn medija

istraga

Asocijacija onlajn medija (AOM) je, pre nekoliko dana, iznela saopštenje za javnost u kojem pokušava da spere ljagu sa Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), organizacije čije je kontroverzne finansijere ISTRAGA otkrila u nedavnom tekstu http://istraga.rs/spisak-donatora-vojvodanskih-separatista/ . Iako je ISTRAGA transparentno prikazala ozbiljne brojke koje se ulažu u separatistički rad ove organizacije, Asocijacija je našla za shodno da iznosi neistine, spinuje informacije i patetično pravi žrtve od urednika separatističkih portala, inače svojih članova.

Koliko je sramotno saopštenje Asocijacije govori činjenica da se u njemu strani donatori NDNV navode kao „dobro poznati“, iako informacije o povezanosti ovog udruženja sa navedenim donatorima nigde nisu dostupni na internetu. Zašto na sajtu NDNV ne postoji nijedan paragraf posvećen finansijama iz inostranstva, ako je sve tako „dobro poznato“, kao što Asocijacija tvrdi? Zašto nemamo informacije na šta se tačno troše Rokfelerovi dolari, koje je NDNV primila u brojkama od kojih se vrti u glavi?

Da li Asocijacija isto tako misli da je „dobro poznato“ i da je Nacionalni fond za demokratiju, jedan od „dobro poznatih“ donatora NDNV iz SAD, javno podržao Arapsko proleće, te da je zbog svog antidržavnog delovanja zabranjen u Rusiji? Zašto Asocijacija nije spomenula Rokfeler fondaciju, jednog od najvećih donatora NDNV? Možda zato što je porodica Rokfeler poznata po svojim skrivenim delatnostima i agendama uperenim protiv država poput Srbije?

Saopštenje puno kontradiktornosti ne staje tu: po staroj logici njihove medijske koalicije, svako ko se u bilo kakvom obliku suprotstavi njihovim načelima „širi laži i poziva na nasilje“. Konačno, Asocijacija dostiže vrhunac licemerja u pretposlednjem paragrafu saopštenja, kada poziva Tužilaštvo i policiju da „naš slučaj uzmu u razmatranje“ i nađu način da prekinu rad našeg portala.
Gospodo iz takozvane Asocijacije, zar nije to sušta suprotnost vašim „načelima“? Zar vaš statut ne predviđa „zaštitu nezavisnosti onlajn medija od pritisaka i uticaja“? Kako to da pravite žrtve od članova vaše organizacije, tvrdeći kako im se preti, a zatim otvoreno pretite i etiketirate druge? Zar Asocijacija nije organizacija koja poštuje istraživačko novinarstvo i transparentnost informacija? Konačno, ako pozivate na efikasniji rad Tužilaštva i policije, bilo bi dobro da se osvrnete i na versku diskriminaciju koju promoviše Nedim Sejdinović, član upravnog odbora vaše organizacije.

Naime, Sejdinović, koga AOM aktivno brani u ovom saopštenju, inače je poznat po svojim ispadima u javnosti. To se pre svega odnosi na versku diskriminaciju, u kojoj Sejdinović, sudeći po svojim postupcima, pronalazi i određenu vrstu zadovoljstva. Iako je širenje verske mržnje zakonski kažnjivo, Sejdinović za svoje ispade nikada nije odgovarao. U moru anti-religijskih „šala“ ističemo dve najuvredljivije, u kojima transparentna Asocijacija očito ne vidi ništa sporno.

Organizacija ISTRAGA zahvalna je Asocijaciji na tom pretposlednjem paragrafu, jer on pokazuje u kojoj meri se pravo istraživačko novinarstvo guši u Srbiji, te na šta se zaista svodi delatnost pro-zapadnih medija. U pitanju su, ni manje ni više, promoteri američkih i liberalnih delatnosti u našoj zemlji, kojima nije stalo do nezavisnih medija ili slobode govora, već do ispunjenja određenih zadataka. Saopštenje AOM je u suštini samo još jedan dokaz šta je njihova prava misija.

ISTRAGA

Leave a Comment

Your email address will not be published.