Šta se krije iza nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava u Srbiji?

istraga

U Srbiji postoji impresivno veliki broj nevladinih organizacija koje svoje delatnosti zasnivaju na navodnoj borbi za ljudska prava. Ono što je zajedničko ovim organizacijama jeste praksa da one pod izrazom „ljudska prava“ uglavnom podrazumevaju prevaspitavanje „nacionalista“ ili nipodaštavanje srpskih nacionalnih interesa. Tipičan primer ovakve organizacije jeste Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights) u medijima poznatija samo kao Inicijativa.

Počevši od 2014. godine, kada je osnovana, Inicijativa se bavi organizovanjem različitih seminara, tribina i događaja koji se uglavnom tiču veoma jednoobraznih tema. Osim tribina na kojima se servira priča o navodnoj ugroženosti LGBT populacije (za šta se, naravno, krive „nacionalisti“), Inicijativa redovno obeležava godišnjicu od navodnog genocida u Srebrenici, jasno označavajući Srbe kao genocidan narod.

Inicijativa obeležava godišnjicu “genocida u Srebrenici”

Stoga je jasno zašto je Inicijativi zasmetala nedavna poseta Vladimira Putina, predsednika države koja je lobirala protiv usvajanja Rezolucije UN koja bi srpski narod zacrnila za sva vremena. Na sajtu ove organizacije je pre nekoliko dana osvanulo saopštenje u kojem se izražava zabrinutost povodom „spremnosti srpskih vlasti da žrtvuju ljudska prava zarad glorifikacije Putinovog režima“. Jasno je da Rusija kao konzervativna država i Putin kao patrijarhalni vladar smetaju gej lobiju koji Inicijativa predstavlja.

Inicijativa o Vladimiru Putinu

Ako se uzme u obzir da je Inicijativa finansirana od strane zapadnih ambasada (SAD, Francuska, Holandija, Nemačka… ) sasvim je logično da ona prihvata Kosovo kao samostalnu državu. To je primetno već prilikom posete zvaničnog sajta, koji južnu srpsku pokrajinu jasno ističe pored BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Organizacija ima i svoju kancelariju na Kosovu, čiji je sajt, očekivano, pretežno na albanskom jeziku, čak i kada se odabere opcija za srpski. Očigledno je da, po Inicijativi, borba za ljudska prava važi za sve osim za Srbe.

Iako tvrdnje Inicijative za ljudska prava govore suprotno, jasno je da se delatnost ove organizacije svodi isključivo na sve samo ne na poboljšanje života u Srbiji. Distanciranje od Rusije kao „imperijalističke države“, nipodaštavanje porodičnih vrednosti i izvori finansiranja jasno govore za koga Inicijativa u stvari radi.

ISTRAGA

2 Comments
 1. Avatar
  Dusan Ilija Milic 10 months ago
  Reply

  Pa nije mi jasno kako je to Rusija imperijalistička zemlja a nalazi se u okviru svoje teritorije, a Amerika, Engleska, Francuska ….. i još neke države drž pokorene pola sveta i celu Afriku. Organizacije za Zaštitu ljudskih prava ne možemo ukinuti ali ih možemo žigosati kako ugrožavaju prava Srba. Štite sve neprijatelje Srbije. Šta? Pa zar Srbi nisu nekakav narod. I ne treba im davati mnogo prostora po medijima.

 2. Avatar
  posteni1 10 months ago
  Reply

  Sve su to strani plaćenici i izdajnici, treba ih zabraniti!

Leave a Comment

Your email address will not be published.