Zbog čega je uništena fabrika Zmaj? (VIDEO)

istraga

ISTRAGA je ove nedelje posetila fabriku “Zmaj” u Zemunu. Ova fabrika proizvodila je preko 1200 kombajna svake godine koji su se koristili za žetvu 95 %  svih žitarica u celoj SFRJ. U “Zmaju” je bilo zaposleno preko 4000 ljudi. Međutim, nakon 5. Oktobra 2000. Godine i dolaska DOS-a na vlast, stvari su se promenile. Kako fabrika “Zmaj” izgleda danas? Kako je do toga došlo? Ko je sve to dopustio? Ovo su samo neka od pitanja na koje je ISTRAGA tražila odgovor.

Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Fabrika “Zmaj” zauzimala je 18 hektara vrlo atraktivnog gradjevinskog zemljišta. Nalazila se u neposrednoj blizini železničke stanice u Zemunu, nadomak autoputa Beograd-Zagreb i u blizini autoputa Beograd-Novi Sad. Zbog svega toga, nekome je to zemljište bilo veoma privlačno. Fabrika “Zmaj” nalazila se na putu planovima tajkuna bliskim DOS-u i kao takva morala je biti uništena. Sudbina 4.000 radnika bila je zapečaćena.


Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Narednih nekoliko godina posle 5. oktobra fabrika je planski uništavana da bi 2006. godine u njoj ostalo samo 647 radnika. Naravno, kao što se često dešavalo u to vreme, na red je došla “uspešna privatizacija”. Bliski saradnici Borisa Tadića i Demokratske stranke rešili su da prisvoje to zemljište za sebe.


Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Fabrika “Zmaj” privatizovana je 22. decembra 2006. godine. Prodajna cena iznosila je 1.005.000 evra. Konzorcijum kupaca činile su firme “D Arcy&Platt” Beograd, “Finpro LLC” iz Delavera, “Agrocoop” Beograd i “Figra” iz Beograda.


Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Odmah nakon kupovine ove fabrike, novi vlasnici su isekli sve što se u njoj našlo, od alata za proizvodnju do materijala. Knjigovodstvena vrednost otpisane imovine fabrike iznosila je preko 1.460.000 evra. Paradoks je da je fabrika prodata za milion evra, a da je samo vrednost otpisane imovine iznosila 1.400.000 evra. Novi vlasnik je u sekundi zaradio 400.000 evra. Broj zaposlenih u fabrici je nakon privatizacije je sa 647 spao na 73. Ubrzo nakon toga i tih 73 radnika dobilo je otkaz.


Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Danas fabrika “Zmaj” ne radi. Bez posla je ostalo 4.000 ljudi. Na mestu na kojem se nekad nalazila danas su ruševine, đubre i psi lutalice. Nekada najveća fabrika poljoprivredne opreme u SFRJ danas je mesto koje niko ne želi da poseti. Kako danas izgleda fabrika Zmaj pogledajte u video prilogu ispod teksta:

Bonus fotografije:


Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

Fabrika “Zmaj”, mart 2019. godine

ISTRAGA

2 Comments
 1. Avatar
  Mile 6 months ago
  Reply

  Zaboravili ste reći da su bivše fabričke hale izdate za enormne sume novce upravo zbog savršenog položaja koji ste naveli u članku..U njima se sada redom nalaze najveći DIS i najveća Roda na Balkanu,Nemačka fabrika lekova,fabrika stolarije,fabrika boja i lakova,radionica za održavanje vozila firme Ekovel-a,benzinska pumpa kao i niz drugih objekata.To je pravi razlog gašenja fabrike Zmaj,koje je sprovela jedna domaća banka koja je sada i vlasnik datog zemljišta..

 2. Avatar
  jerydrake 4 months ago
  Reply

  Trazili ste, dobili ste. Problem je sto ste ga i meni smestili!
  Ali, postoji resenje, za ovaj, i za sve ostale probleme koje nam je donela “demonkratija”.
  Recept glasi:
  1. odes do kuhinje i uzmes jednu serpu, emajliranu,
  2. odes do kineske radnje i kupis jednu pistaljku,
  3. izadjes na ulicu,
  4. dunes u pistaljku,
  5. lupis u serpu i viknes GOTOV JE!!!,
  6. ponavljas korake pet i sest sve dok ne dodje demonkratska policija i slomi ti kicmu jer si ti protiv demonkratskih tranzicija…

Leave a Comment

Your email address will not be published.