Žena koja je htela da ukine veronauku

istraga

ISTRAGA je već pisala o profesorima i univerzitetskim aktivistima koji na ovaj ili onaj način oštećuju zemlju u kojoj žive i rade, zarad interesa stranog faktora. Ipak, kao i cela javnost u Srbiji, i mi smo zaboravili na ključnu osobu, koja već godinama daje podršku svakom obliku paranoje uperene protiv interesa Srbije. U pitanju je Srbijanka Turajlić, penzionisana profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Srbijanka Turajlić je poznata svakome ko je makar odgledao ili odslušao bilo koji opozicioni program. Jedan je od osnivača Pokreta Slobodnih Građana i njen aktivni član, Turajlić, baš kao i Borka Pavićević, čest je sagovornik opozicionih medija, u kojima uglavnom brani stavove pro-liberalnih političara iz Saveza za Srbiju. Međutim, njen politički angažman daleko je duži i složeniji nego što se to na prvi pogled čini.

Tokom devedesetih godina Srbijanka Turajlić je praktično bila simbol univerzitetske borbe protiv režima Slobodana Miloševića. Ona je tokom čitave decenije bila aktivni član Otpora, pomažući napore američkih tajnih službi da pokore Srbiju. Ta namera se i ostvarila petog oktobra 2000. godine, datuma koji je Srbima doneo glad, siromaštvo, rasprodanu zemlju i prazne fabrike. Srbijanki Turajlić taj dan je, doduše, doneo mesto u kabinetu Ministarstva prosvete i sporta od 2001. do 2004. godine. Zbog svog zalaganja u „Otporu“, 2009. godine dobila je nagradu „Osvajanje slobode“. Osim Srbijanke Turajlić, ovu nagradu dobile su i Borka Pavićević, Mirjana Karanović, Aida Ćorović, Brankica Stanković i mnogi druge žene sličnih političkih stavova, pa je jasno o kakvoj nagradi je reč.

U periodu dok je Srbijanka Turajlić bila zaposlena u Ministarstvu prosvete kao pomoćnica ministra prosvete aktivno se zalagala protiv uvođenja verske nastave u škole. Kada je veronauka kao izborni predmet ipak uveden u osnovne i srednje škole u Srbiji, Srbijanka je iz revolta podnela ostavku u Ministarstvu prosvete. Ukidanje verske nastave još uvek je njen cilj, pa se tako s vremena na vreme oglasi u medijima po ovom pitanju i govori o razlozima za njeno ukidanje svakome ko je spreman da je sasluša. Srbijanka Turjalić ušla je u sukob sa studentima Pravnog, Bogoslovskog i Fakulteta političkih nauka. Tom prilikom studenti su bili protiv nazivanja događaja u Srebrenici „genocidom“, dok je Srbijanka smatrala da je u Srebrenici počinjen genocid i da bi ga trebalo nazivati takvim imenom.

Iako je svakome već odavno jasno šta je predstavljao peti oktobar i da je u pitanju nešto što je daleko od demokratske revolucije, Srbijanka Turajlić je tvrdokorno ostala dosledna petooktobarskoj ideologiji. Godine 2011. je govorila kako Srbija „nije baš toliko propala“, iako je u to vreme na hiljade radnika bilo bez posla (usled zatvaranja fabrika o kojima je ISTRAGA takođe pisala). Turajlić je u tim vremenima veoma lepo živela, sudeći po njenim izjavama iz tog doba.

Izjava Srbijanke Turajlić za Večernje novosti 2011. godine

Srbijanka Turajlić aktivno je učestvovala u protestima „Ne davimo Beograd“. Osim toga, ona danas drži govore i učestvuje na protestima u Srbiji. Srbijanka Turjalić očigledno priželjkuje neki novi peti oktobar i dolazak novog DOS-a, koji će biti spreman da ukine versku nastavu, proglasi srpski narod krivim za navodni genocid u Srebrenici i da se na sve načine zalaže protiv srpskih interesa.

ISTRAGA

1 Comment
  1. Avatar
    Jordanka 6 months ago
    Reply

    Neko joj greskom dade ime koje nosi, a ja bih se kladila da je ona muskarac, i to frustrirani, inace deklarisani srbomrzac!

Leave a Comment

Your email address will not be published.